English

English Version

 
General
 
                                              Baioneta generalului Mociulschi                                              
 
Leonard Mociulschi
 

 

Biografie | Portret | Legaturi

 

Fotografia generalului Mociulschi in uniforma de ceremonie - Arhivele Militare
Generalul de divizie Leonard Mociulschi (1889-1979)
.
Leonard Mociulschi, participant la razboaiele la care Romania a luat parte in prima jumatate a secolului XX, a fost decorat cu mari distinctii militare din partea tarilor europene cobeligerante, primind zeci de ordine, decoratii si medalii. Prima medalie a primit-o in 1913 (Avantul Tarii), din ordinul Regelui Carol I. Dintre cele mai importante distinctii primite in timpul Primului Razboi Mondial, mentionam Croix de Guerre, acordata de seful misiunii militare a Frantei in Romania, generalul Henri Mathias Berthelot (Brevet Nr.834/1918, Ministerul Afacerilor Straine) si Ordinul Coroana Romaniei cu spade in grad de Cavaler conferit pentru "bravura si destoinicia ce a dovedit in luptele din 1916" (cf. Brevetului Nr.1416 din 13 iunie 1917). Doi ani mai tarziu, tanarul capitan Leonard Mociulschi la acea vreme, dobandeste Ordinul Steaua Romaniei in grad de Cavaler (ad personam) prin Inaltul Decret Regal Nr. 3323 din 6 august 1919. Promovat in perioada interbelica la gradul de maior, Leonard Mociulschi urca si in ierarhia Ordinului Coroana Romaniei la rangul de Ofiter si ulterior Comandor. Prin Inaltul Decret Regal Nr.2292 din 4 iulie 1931 i s-a acordat Semnul Onorific pentru serviciul militar de 25 de ani impliniti. Aceeasi distinctie avea sa o primeasca si in ultimul an al celui de al Doilea Razboi Mondial, prin Inaltul Decret Regal din 2 iunie 1945, pentru serviciul militar de-a lungul deceniilor in slujba natiunii romane.
.
Crucea de Razboi (Franta)
"Crucea de Razboi 1916-1918" (Franta)
.
Pe Frontul de Est generalul Mociulschi a fost decorat de patrie cu cea mai inalta distinctie militara pe timp de razboi, Ordinul Mihai Viteazul, prin Decretul Regal Nr. 2886 din data de 17 octombrie 1941. Ca urmare a rasunatoarelor sale victorii in marile teatre de operatii militare ale anului 1943, generalul Leonard Mociulschi a mai fost decorat si din partea Axei, aici mentionand ordinele Vapaudenristin miekkoinnen, clasa I, conferit de catre Maresalul Finlandei, baronul Carl Gustaf Emil Mannerheim (1943), Deutsches Kreuz in Gold (1942) si Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes (1943). In presa locala si internationala a vremii, poza generalului Mociulschi va apare totodata si pe prima pagina a unor publicatii.
.
Crucea Libertatii (Finlanda) - Muzeul Militar National
"Crucea Libertatii" cu spade (Finlanda)
.
Pe Frontul de Vest generalul Mociulschi a fost decorat, din nou, cu Ordinul Mihai Viteazul (Decretele Regale Nr. 382/ 19.02.1944 si Nr.805/ 23.03.1945) de catre Regele Mihai. Alaturi de Leonard Mociulschi doar cativa generali ai Armatei Romane au mai obtinut aceasta inalta distinctie in ultimul an al razboiului, intre care generalul de corp de armata Ion Dumitrache, generalul de armata Gheorghe Avramescu si generalul de divizie Constantin Iordachescu (toti trei vanatori de munte). In ceea ce priveste Ordinul Mihai Viteazul clasa a II-a, de-a lungul celui de-al Doilea Razboi Mondial se cunosc ca au fost acordate mai putin de 80 de decoratii (dintre care 13 unitatilor de pe front).
.
Decret Regal Nr.807/1945 - Muzeul Militar National
Inaltul Decret Nr. 807 (Brevet Nr.47) din 23 Martie 1945 prin care s-a conferit generalului Leonard Mociulschi Ordinul "Mihai Viteazul" cu spade
 
In anul 2007, toate decoratiile si brevetele care au apartinut Generalului Leonard Mociulschi au fost donate Muzeului Militar National Regele Ferdinand I printr-un act de liberalitate. Mentionam ca vestonul model 1941 al marelui disparut se afla expus in cadrul unei vitrine din expozitia permanenta a muzeului, in sectiunea dedicata Armatei Romane in Al Doilea Razboi Mondial. Tot in anul 2007 a fost organizata si o conferinta la sediul prestigioasei institutii muzeale, prilej cu care a fost prezentata intreaga colectie. La eveniment au participat directorul Muzeului Militar National Regele Ferdinand I, reprezentanti ai presei si public.
.
Mihai Viteazul cu Spade (Romania) - Muzeul Militar National
Ordinul "Mihai Viteazul" cu spade
.
Semnatura olograf a generalului Mociulschi

www.general.mociulschi.ro

Site educativ, apolitic si nonprofit, dedicat generalului de divizie Leonard Mociulschi (1889-1979)

* Istorie militara, Primul Razboi Mondial, Al Doilea Razboi Mondial *                                                                                                                                     * Istorie militara, Primul Razboi Mondial, Al Doilea Razboi Mondial *   
.